Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mit is rejthet Erő szavunk?

2012.09.15

E r ő

 

Mi is az erő?

Milyen ember az erős? Mia különbség férfi és női erő között?

Mi a közös a erő és az erény szavak között?

Aki erős az erényes is ,vagy az erényes inkább már női minőség erejéhez köthető? Valószínűleg igen . A férfi becsületes az asszony (ég és a ház királynője a sumérból levezetve asszan) erényes. Ezek szerint kell lennie valamilyen erkölcsi tartásának is annak aki erős.

Szavaink összefüggések láncolata és a szó mágia- vagyis az erő bölcs alkalmazása.

És még sorolhatnám a kérdések sokaságát engem ugyanis lenyűgözött az erő miben léte szavaink összetettsége,mélysége.

 Egyáltalán tudjuk, hogy mit is beszélünk ? Én néha elgondolkodom rajta.

 

Nos az ERŐ egy ér-(er) dekes szavunk ,mert ami ered az kerek,- meséinkben is kerek erdő van feltűntetve az erdő mindig kerek,azaz ered,mert körbe veszi az embert aki benne tartózkodik;és ezt több nyelvészeti tanulmány is alá támasztja,valamint az analógiás gondolkodásunk. A nyelvészetben a d,b,p és k felcserélhető és így lehetővé teszi , hogy jobban megértsük nyelvünk összefüggéseit.

Az ER gyök  valaminek a  kezdetére,ősére utal - arra amiből lett, kerekedet , eredt; de mi is eredt? Az ERŐ ami egy.

A kerek =kör alakú 2D –ben és 3D –ben gömb, de a lényege , hogy elindul és megtesz egy  folyamatot/fejlődést , majd visszatér önmagába,önmagához. Minden formát magába foglal.

Az erő dinamikus  mozgás, ok okozat néha cselekvő nem cselekvés. Sok részre bontható, de végül mégis csak  Egyről beszélünk.

Az erő= energia=fény=rezgés. Isten=egy=AZ=IZ

 

Egy kis kerekítés, eredítés a szavakkal:

 

Er – erő - erős – eres - erősd – eresd – erdő –erőd-ered- veres –keres-ereszt –kerek – erek - berek - terek

Erődítmény= erőd =vár és itt egy következő írásban majd kitérek ,arra, hogy a vár szavunk meggyezik a várral.

Eredet-kezdet -Ősiség

Ér –Érés- Érd-térd

Ér-folyam=áramlás,patak.

Végtelenségig lehetne sorolni.

Mind olyan szavak aminek van kezdete vége és folytonos és fejlődésre utal , de kerek egész is egyben. Ezek a szavak , hogy kör - ker – kér – kar - kir mind a ugyan azon tulajdonságra vezethető vissza  a kerekségre.

Van izom erő , van lélek erő, élet erő ami azt jelenti,hogy erő nem csak az izmokban van.

Az erő köthető még a hithez ami egy ősbizalom , ami erőt ad ahhoz, hogy mindig fel tudjunk állni a megpróbáltatásokból és tovább tudjunk haladni és meg is érkeztünk a lélek és szellem erejéhez.

 

A lélek és szellem ereje az ami átható és kisugárzó amit más szóval karizmának (rendkívüli képesség ami egy természetfeletti adomány) vagy karizmatikusnak is szoktunk mondani.

Olyan ember aki a lelkén, szellemiségén keresztül hatni tudó. A lélek ereje a tudatosságában lakozik. A tudatosság pedig tudás vagyis inkább bölcsesség ami egy összetett dolog , mert van benne elméleti gyakorlati és tapasztalt, megélt tudás. A tudás hatalom és felelősség. Felelősség a tetteidért és másokért is. Felelősség –felerősödés-megerősödés.

A vezető (király, vezér,) azért képes vezetni, mert képes a rá háruló terhet, felelősséget cipelni és az emberektől kapott figyelem energiát működtetni egyszerre – adni és  kapni, áramoltatni magán keresztül az energiát különböző élethelyzeteket megoldani;döntést hozni.

 

Az előbbi eszme futtatás szeretném még folytatni ;miszerint az erő=energia=fény=rezgés és az

ERŐS= az erő őse = az erő kezdete=az egy kezdete=SZER=Isten =EGY.

 

Győri Tünde