Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Galagonya

2010.01.23

Galagonya

Kép

A galagonyának a hazánkban őshonos .

Népies nevei:

giligán, disznókörte vagy májusvirág.

Az I. világháború idején leveleiből teát készítettek, őrölt terméseivel pedig a kávét helyettesítették.

 

A Galagonya gyógyhatásai:

A galagonya legfontosabb szervünk, a szívünk tápláléka és cseppet sem patetikus, ha azt mondjuk, hogy az öregedő szív elixírje. Ugyanis, szívelégtelenség, szívritmuszavarok, artériás görcsök elleni természetes gyógyszer.

Kiváló értágító, hatóanyagai serkentik a szív működését, a keringést, vérnyomás-és koleszterincsökkentő. Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazható. Kínában gyomor és petefészektumor ellenszereként használják.

Kép A galagonya tea készítése:

1 evőkanál virág-, vagy levél 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázzuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük.

Ha érett termésből készítjük:

2 evőkanálnyi bogyót 2 dl vízzel 5 percig kis lángon forralunk, majd langyosan leszűrjük. Kísérletek igazolják, hogy napi 2-3 adag galagonya tea rendszeres fogyasztása jelentősen javítja a szívbetegek állapotát, és csökkenti a légszomjat is.

 

Nem kell minden nap teát főznünk, ha készítünk galagonyatinktúrát:

Egy nagy befőttesüveget szárított és aprított virágos ágvégekkel, valamint mozsárban megtört érett galagonyabogyókkal megtöltünk és 96%-os egészségügyi alkohollal felöntjük. 2 hétig meleg helyen érleljük, minden nap összerázzuk. Ezután leszűrjük, a szűrletet vízzel átforraljuk, majd kihűtjük és ismét leszűrjük. Ezzel a vizes kivonattal a tinktúrát 40 %-osra hígítjuk. Majd sötét üvegbe töltjük. 

Kép