Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyermekláncfű

2009.10.04

Gyermekláncfű

 

Kép

Népies neve:

               Pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág,  pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág

Mindenhol megélő. Élénk sárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít.  Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt.

Gyűjtése:KépA növény levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal gyűjtik. A növény ősszel másodvirágzó.

  • A gyermekláncfű zsenge leveleit sokan salátaként fogyasztják.
  • Receptje a magyar nyelvű bioreceptek között "oroszlánfog saláta" néven is megjelent,
  • Inulinban gazdag gyökeréből kávépótszert is készítenek.Alkalmazása:

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre,vizelethajtó és vértisztító mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Kép

Használata:Tea: 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Szirup: 2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.