Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Közönséges galaj

2010.08.29

                                                  Közönséges galaj 

Közönséges galaj

Apró virágai sárgásfehérek, illatuk enyhén mézre emlékeztető. Cserjésekben és utak mentén, hegyi réteken lelhető fel nagyon gyakran. Virágzáskor inkább fekszik, mint áll. A növény föld feletti részét kell gyűjteni virágzáskor. Gyűjtési ideje: június-július. Nagyon hasznos az egész mirigyrendszerünket védő gyógynövény. Különösen a pajzsmirigyproblémákkal bajlódóaknak ajánljuk. A galajt le kell forrázni, és naponta többször langyosan, jó alaposan kell vele gargalizálni, utána lenyelni.

A teafüvet amiből a tea készült el kell tenni a hűtőbe, és este a pajzsmirigytúltengésben szenvedők külsőleg tegyék a nyakukra dunsztkötésben reggelig. Ez segít hangszalagbénulás esetén is.

A serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csésze teát kell meginni belőle, nagyon makacs pattanások esetén lehet kettőt is.

A frissen szedett gyógynövény hatóereje lényegesen jobb, és súlyosabb betegségek esetén feltétlenül frissen kell alkalmazni. Télen is lehet friss fehér galajhajtásokat találni hómentes helyeken a száraz fű alatt.

Teája tisztítja a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet és a lépet. Akinek a nyirok mirigyrendszere beteg, naponta igyon ilyen teát.