Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

POW WOW -Észak Amerikai indiánok gyűlése

2011.06.24

A pow-wow az észak-amerikaiindiánok nagy összejövetele.A pow-wow kifejezés vélhetőleg az algonkin „pauau” szóból származik, és összejövetelt jelentAz indiánok számára azonban a pow-wow hagyományos nagy törzsi vagy törzsek közti világi összejövetelre vonatkozik, melynek keretében énekelnek, táncolnak, ajándékokat osztanak szét, és tiszteletadó szertartásokra kerül sor. A pow-wow-k az indián azonosságtudat látványos és nyilvános kifejeződése. Néha szélesebb közönség számára is nyitottak, de gyakrabban az indiánok maguknak szánják. A törzsek közti pow-wow-k nyilvánvalóan nagyobbak, mint a törzsiek, de bármekkorák legyenek is, a pow-wow fontos eszköze az indián hagyományok egyik generációról a másikra történő továbadásának.

 

Az indiánok késő tavasztól kora nyárig keresztbe-kasul utazgatnak az országban, hogy részt vegyenek a törzsek közti pow-wow-kon. Pánindián eseményként ezek a pow-wow-k lehetővé teszik a törzsek tagjainak, hogy szoros kapcsolatokat alakítsanak ki más törzsekkel, így ezek egyrészt az észak-amerikai bennszülött szolidaritás megnyilvánulásai, másrészt jelentős kifejezési alkalmai az indián kultúráknak. Egy központi térségen, vagy „lugas”-ban zajlódó esemény rendszerint ünnepélyes bevonulással kezdődik. A felvonulást veterán katonák vezetik, akik zászlófelvonási szertartást végeznek, és rövid imát mondanak. Ezután általában harci táncok következnek, majd a többi táncra kerül sor, köztük a körtáncokra, a fűtáncra és a nyúltáncra. Ezek többsége kifejezetten törzsek közti jellegű. A színpompás ruhákat - kendőket, gyöngyhímzéseket, fardaggályokat, vagy ékes fejdíszeket viselő pow-wow táncosok a mozgásukat irányító folyamatos dobszóra méltóságteljesen lépkednek körül az arénában.

A pow-wow másik fénypontja az ajándékozási szertartás. Ennek során egyének vagy családok adnak egymásnak ajándékokat, melyek lehetnek olyan díszesek, mint a sziúk kézimunkával készített „csillagos” takarói, vagy csupán egyszerű konyhai eszközök. Az ajándékozási szertartás egyik módja annak, hogy a közösség elismerje azokat, akik valamivel kitűntek, például egyetemi diplomát szereztek, illetve katonaként vagy közösségi vezetőként szereztek érdemeket. Azt is méltányolják, aki egy családot segített át valamely válságon - például a gyász időszakán. Az ajándékozást rendszerint délután, a táncok közti szünetben tartják. A pow-wow bemondója kihirdeti az ajándékozás okát, az adományozó és a megadományozott nevét, majd tiszteletadó táncra szólít fel. Ezt követően a résztvevők kezet fognak egymással, és a pow-wow tánc befejeződik.

 

Ízelítő a modern változatból!

 

 Forrás: Wikipédia